Søg efter produkter

close

How to

Mealprep: Sådan holder du snittede grøntsager friske i længere tid

Kender du det der med, at man gerne vil forberede sig på den kommende uge, men man har heller ikke rigtig lyst til slatne agurker og gulerødder når man når til torsdag? 🙈 Vi har testet hvordan man bedst holder grøntsagerne friske for dig! 🌸

Man kan virkelig spare meget tid i hverdagen når man meal-prepper – uanset om det er til madpakken til dig selv, til dine børn, eller til aftensmaden, om du skal mealpreppe til dig selv eller hele familien – så er der altså masser at tid at vinde ved at preppe grøntsagerne på forhånd. Vi synes det fungerer helt fantastisk at lave madplanen i weekenden og også at skære de forskellige grøntsager, så du kan spare tiden ved skærebrættet på hverdagsaftenerne. ⭐

Det er også for mange en genvej til at få mere frugt og grønt i hverdagen, for lad os bare være ærlige – der er bare en barriere i at skulle skrælle og pille grøntsager inden de kan spises, som ikke rigtig findes på samme måde for de lidt mere usunde snacks.

Læs videre og få en guide til at få de snittede grøntsager til at holde længst muligt. 🦋

Trin 1: Start med friske, rene grøntsager

Det giver måske sig selv, men du får altså klart de bedste resultater, når dine grøntsager er friske og rene. Køb eventuelt ind samme dag, som du skærer dem – så kan du også skippe det step, hvor du pakker køleskabet med alle grøntsagerne, blot for at tage dem ud igen, når de skal snittes.

For at få så rene grøntsager som muligt, anbefaler vi, at du fylder en stort skål eller balje med rent, koldt vand. Tilsæt evt. en spiseskefuld eddike almindelig husholdningseddike per liter vand – eddiken hjælper med at rense grøntsagerne. Lad grøntsagerne ligge i baljen et par minutter, og skrub evt. de grøntsager, der har en ru eller tyk overflade – det kunne f.eks. være hokkaidogræskar. Her har skidt nemlig en tendens til at sidde lidt bedre fast end på de glatte grøntsager. 🌻

Hæld vandet og grøntsagerne gennem et dørslag, og lad dem dryppe af og tørre et par minutter. Tør evt. grøntsagerne af med et viskestykke eller lidt køkkenrulle – vi synes det er noget nemmere at skære dem, når de ikke smutter våde rundt på skærebrættet. 🌸

Vores Luna-bøtter er geniale til meal-prepping, fordi vi har mere end 10 størrelser at vælge imellem. 🌸

De gennemsigtige låg gør det nemt at gennemskue indholdet, og lige tjekke, hvordan indholdet har det. ⭐

Trin 2: Skær grøntsagerne ud

Nu kan du skære alle dine rene grøntsager ud i de former, som du skal bruge dem. Hak løgene fint, eller skær dem i strimler – her er det selvfølgelig en god hjælp at have lavet en madplan, så du ved præcis, hvad du skal bruge til hvilke retter, og hvilke mængder. Du kan eventuelt skrive alle dine yndlingsopskrifter ned i vores smarte opskriftsbog – her er der også plads til madplaner og indkøbslister! 📖

Tip: Husk at skylle dit skærebræt mellem grøntsager, som har en stærk smag – f.eks. kan hvidløg, løg, chili og ingefær godt “sætte sig” i skærebrættet, og dermed give smag til gulerødderne eller agurkerne, som du skærer bagefter. Ikke ligefrem ideelt hvis du skærer gulerodsstave til madpakken. 🙈 Vent eventuelt med de smagsstærke grøntsager til allersidst.

Der er selvfølgelig nogle grøntsager, som ikke egner sig så godt til mealprepping. Det er selvfølgelig op til dig, men de grøntsager, vi ofte venter med at skære, til de skal bruges, er:

– avocado

– agurker

– tomater

– kartofler

– champignon og andre svampe (holder sig bedst i papirposer)

– salat

– friske krydderurter (kan med fordel pakkes i et tørt viskestykke eller køkkenrulle)

Trin 3: Vælg de rette bøtter til nem opbevaring

Når det kommer til opbevaring af grøntsagerne, bør du vælge bøtter, som slutter tæt – vi foretrækker plastbøtter med plastlåg. Vi anbefaler ikke at du bruger bøtter med for eksempel trælåg til mealprep, da lugte og smage kan sætte sig i låget. 👃 Luna-bøtterne eller Fernanda-bøtterne er vores go-to!

Tip: Vælg tætte bøtter til de grøntsager, som har en stærk lugt eller smag. På den måde undgår du at smage eller lugte spreder sig til dine andre grøntsager. 🏃‍♂️

Trin 4: Læg et stykke køkkenrulle i bøtterne

Læg et stykke køkkenrulle i bunden af dine bøtter for at holde dem friske. Nej, det er ikke en joke! 🙈 Det virker rent faktisk – vi kender ikke videnskaben bag, men vi gætter på at det trækker noget kondens ud af grøntsagerne, som hjælper med at de ikke bliver bløde. Vi har haft succes med at holde broccoli, selleri, og mange andre gode sager friske i op til 5 dage med dette smarte hack! 🌸

Det her tip virker i øvrigt desuden også til krydderurter, som holder sig rigtig godt når du lægger et stykke køkkenrulle eller et viskestykke omkring.

Trin 5: Nyd en nemmere hverdag med masser af grønt i kosten🤸

Trin 5 er jo egentlig bare at bruge grøntsagerne, according to plan. 😅 Følg din madplan, og nyd at du ikke skal bruge 25 minutter på at hakke grøntsager hver aften. Sker der ændringer i din madplan, kan du også samle de “efterladte” grøntsager sammen i en stor bøtte og bruge dem i en gryderet eller grøntsagssuppe. ⭐

 

Mealprepping bliver lige lidt nemmere, når man bruger Adeline her - et skærebært med medfølgende bakke, så du nemt kan skære ting fra undervejs. 🌸

Mealprepping bliver lige lidt nemmere, når man bruger Adeline her - et skærebært med medfølgende bakke, så du nemt kan skære ting fra undervejs. 🌸

FAQ

Hvor længe kan snittet frugt og grønt holde sig?

Vi lægger op til at du ikke prepper til længere end 5 dage. Nogle grøntsager holder sig bedst i 2-3 dage, men kan sagtens bruges herefter – særligt hvis du f.eks. skal lave en gryderet eller tilberede dem på anden måde. Så som en tommelfingerregel kan du altid preppe til 2-3 dage, men også fint bruge dine grøntsager op til 5 dage, efter du har skåret dem. Det kan selvfølgelig ske at ting bliver dårlige før tid. ⭐

Kan man mealpreppe ved at tilberede grøntsager?

Det kan du bestemt! Men det fungerer bedst, hvis du bruger grøntsagerne indenfor 2-3 dage, da tilberedt grønt hurtigere mister og ændrer smag. Alternativt kan du selvfølgelig putte dem i fryseren, men vær opmærksom på at nedfrysning og optøning også kan påvirke smagen. Vi foretrækker derfor at mealpreppe friskt grønt og så tilberede det på dagen. 🌻

Kan man opbevare flere forskellige grøntsager i én bøtte?

Ja, det kan du selvfølgelig godt – særligt hvis en opskrift kræver flere forskellige grøntsager, som skal tilføjes på samme tid. Det kunne eventuelt være grøntsagssuppe eller stegte nudler og ris. Vær dog opmærksom på, at smag og lugt kan sprede sig fra grøntsag til grøntsag, når du opbevarer dem sammen. 🦋