Sidder du også på arbejdet og drømmer om de lækre pastaretter, du skal hjem og forsøge dig med? Føler du dig sindssygt inspireret af madopbevaring, når du scroller på sociale medier som Pinterest, Instagram og Tiktok? Selvom intentionerne er der, så kan motivationen tit fordufte, lige så snart man endelig er kommet hjem og skal i gang med madlavningen. 🙈
Men nøglen til rent faktisk at få kreeret de lækre sager, er at have styr på sin madopbevaring hjemme i køkkenet. For så kan du nemlig opbygge dig det arsenal af lækre råvarer, hvad enten det er er tørvarer, grøntsager eller konserves, som du finder på ingredienslisten på din aftensmaden fra dien drømme. 🤤
Sådan kan den rette madopbevaring gøre det enklere at få gang i gryderne
Ja, det er nok ikke bare Team Organized, der falder pladask for et køkken, der står knivskarpt, hvor alle ingredienser står klar til gastronomiske eksperimenter og kulinariske genistreger. Der er nemlig noget helt særligt over, når madopbevaring bare spiller og motiverer os til at give os i kast med nye spændende opskrifter. 🌸
Madopbevaring kan uden tvivl give os blod (og lidt savl) på tanden, da det netop er hamrende motiverende. Og derudover kan optimeret madopbevaring give os mere plads i køkkenet! Når man får opbevaret mad på en pæn og praktisk måde, så undgår man nemlig at glemme, hvad man egentlig har på lager, og købe dobbelt eller smide en masse mad ud, fordi man ikke fik det brugt. Men hvordan skal de enkelte madvarer egentlig opbevares? 🤔
En guide til korrekt opbevaring af madvarer
I det følgende (halvlange, we know – men det er vigtigt at være grundig!) indlæg finder du tips til god opbevaring af tørvarer, konserves, frugt og grønt, kølevarer og frostvarer. 🧊
Organisér din mad i skønne Luna-bøtter
Der er mange muligheder til tørvarerne - vi er specielt glade for transparente bøtter og glas som Luna, Fernanda, Robin og Flora. 🦋
Organisér din mad i skønne Luna-bøtter
Der er mange muligheder til tørvarerne - vi er specielt glade for transparente bøtter og glas som Luna, Fernanda, Robin og Flora. 🦋
Sådan skal tørvarer opbevares
Tørvarer har generelt lang holdbarhed – derfor har de fleste også et godt lager af forskellige tørvarer, som man måske ikke bruger hver dag. Den gennemsnitlige holdbarhed på de mest almindelige tørvarer (efter åbning, ved opbevaring i lufttætte beholdere) finder du herunder:
Sukker: Flere år, hvis det opbevares korrekt.
Mel: Op til 1 år, efter det er blevet malet.
Ris: Op til 2 år, hvis det opbevares korrekt.
Tørret pasta: Flere år, hvis de opbevares korrekt.
Havregryn: Op til 1 år, efter det er blevet valset.
Nødder: Op til 1 år.
Tørret frugt: 1-2 år, afhængig af typen.
Tørrede linser: Flere år, hvis de opbevares korrekt.
Tørrede bønner: Flere år, hvis de opbevares korrekt.
Tørrede kikærter: Flere år, hvis de opbevares korrekt.
Tørret couscous: Op til 1 år.
Müsli: Det kommer an på ingredienserne – jo flere fedtstoffer fra f.eks. nødder og chokolade, jo kortere holdbarhed. Generelt op til et år, hvis det opbevares korrekt.
Salt: Mange år, i princippet ubegrænset.
Tørrede krydderier: Flere år, men mister smag over tid.
Pinjekerner, solsikkekerner, græskarkerner: Op til 6 måneder.
Brun farin: Op til flere år, dog kan den blive hård over tid – det har ingen betydning for smagen.
Rasp: Op til 1 år.
Popcornmajs: Op til 1 år.
Kakaopulver: Op til 2 år.
Majs- og kartoffelstivelse: Op til 2 år.
Morgenmadsprodukter: Op til et halvt år i lufttæt beholder.
For rigtig mange tørvarer gælder det, at du sagtens kan spise dem efter sidste holdbarhedsdatoen, men man skal dog være opmærksom på, at det kan være på bekostning af smagen – alt fra havregryn til mel indeholder små mængder fedtstoffer, som harsker over tid, hvilket giver en bitter smag. På samme mål mister mel sin gode bageevne med tiden. ⭐
Hvordan sikrer man holdbarheden på sine tørvarer?
Vores bedste tips til at sikre holdbarheden på tørvarer er at opbevare dem i lufttætte bøtter, i et mørkt skab, som ikke bliver for varmt. F.eks. er det ikke altid hensigtsmæssigt at opbevare dem ovenpå ovnen, over komfuret eller over køleskabet, da der udvikles varme fra de hårde hvidevarer, som kan påvirke tørvarernes holdbarhed. (Hvorfor ved vi desværre ikke, men better safe than sorry!) 🌸 De lufttætte bøtter sikrer tørvarerne mod skadedyr.

Udløbsdatolabels giver dig overblik over, hvor længe du kan bruge tørvarerne. 🏷️
Mette - Udløbsdatolabels
Hold styr på tørvarerne med labels, der gør det nemt at fylde op og gennemskue huller i udvalget. 🌾
Rosa - TørvarelabelsSådan opbevarer du frugt og grønt
Frugt og grønt er noget af det, der har kortest holdbarhed. Det betyder også, at man ofte må løbe en lille tur forbi supermarkedet, hvis man skal bruge en bestemt grøntsag. 🏃♂️ Men hvor længe holder de sig egentlig? Og kan man få dem til at holde sig længere? 🤔 Herunder finder du holdbarheden på de mest almindelige grøntsager og frugter:
Løg: Holder i op til et halvt år i køleskabet. Dog mister løgene smag over tid, og vi anbefaler at du bruger dem indenfor 3 måneder.
Hvidløg: Holder i 3-4 uger ved stuetemperatur. Bør ikke opbevares i køleskabet, da det går ud over smagen.
Ingefær: Op til en måned i køleskabet i en lufttæt beholder. Tip: Hvis din ingefær er ved at blive for gammel, kan du hakke den fint og pakke den i små portioner i fryseren – så forlænger du holdbarheden med et par måneder.
Friske chilifrugter: Holder sig i op til en måned i køleskabet, helst pakket ind i lidt køkkenrulle i en lufttæt beholder. Tip: Hvis dine chili er ved at blive for gamle, kan du hakke dem fint og pakke dem i små portioner i fryseren – så forlænger du holdbarheden med et par måneder.
Kartofler: Kan holde sig i op til et år under de rette forhold, dog er køleskabet et par grader for koldt, så hvis du opbevarer dem her, skal du regne med 1-2 måneder.
Gulerødder og andre rodfrugter: 2-3 uger i køleskabet i en lufttæt beholder.
Tomater: 5-6 dage ved stuetemperatur, lidt længere i køleskabet, hvor de dog mister smagen hurtigere.
Agurk: Op til en uge i køleskabet, gerne i den originale indpakning eller i en lufttæt bøtte.
Peberfrugt: Op til 1 uge i køleskabet, gerne i den originale indpakning, ellers i lufttæt bøtte.
Avocado: Op til 1 uge ved stuetemperatur, dog desværre ofte kortere – det afhænger meget af hvor moden den er, når du køber den. Tjek evt. modenheden ved at pille “knoppen” i toppen af – giver den let slip, er avocadoen klar.
Appelsiner: 1-2 uger ved stuetemperatur.
Æbler: Meget afhængig af sorten – alt fra en uges tid til flere måneder. De fleste æbler fra supermarkedet holder sig i 1-2 uger ved stuetemperatur.
Pærer: 1-3 uger i køleskabet, op til en uge ved stuetemperatur.
Bananer: Meget afhængig af modenheden, da du købte dem. Men spiseklare bananer holder sig i op til en uge ved stuetemperatur.
Vindruer: Op til en måned i køleskabet, og op til en uge ved stuetemperatur. Også her varierer det meget fra sort til sort.
OBS: Holdbarheden afhænger selvfølgelig også af, hvor friske råvarerne er, når du køber dem. Ofte har de jo været et stykke undervejs, så prøv altid at få fat i de friskeste råvarer, når du står i supermarkedet.
Hvordan får man frugt og grønt til at holde sig længere?
Med frugt og grønt gælder det desværre, at det er svært at forlænge holdbarheden meget. Især fordi det meste frugt og grønt mister smag over tid, og det er jo altså bare lækrest med friske råvarer. Læs vores generelle guide til opbevaring af frugt og grønt eller vores guide til mealprepping, hvor du kan få snittet grønt til at holde længere. 🥕
Frugt og grønt skal faktisk ikke kun bo i køleskabet - men det, der skal, kan med fordel opbevares i lufttætte bøtter eller kasser med håndtag, så man let kan få fat i naturens snacks. 🫐🍓
Frugt og grønt skal faktisk ikke kun bo i køleskabet - men det, der skal, kan med fordel opbevares i lufttætte bøtter eller kasser med håndtag, så man let kan få fat i naturens snacks. 🫐🍓
Sådan opbevarer du konserves
Konserves er jo kendetegnet ved lang holdbarhed – og det er et vidt begreb, så her anbefaler vi, at du tjekker den enkelte konservesvare. Det afhænger nemlig også meget af, hvornår varen blev produceret, og igen hvor lang tid den så har stået i butikken. ⭐
Vores bedste tip til konservesopbevaring er derfor, at du opbevarer det mørkt og ikke for varmt. Konserves kan dog godt holde til mindre temperatursvingninger, så længe du ikke når under frysepunktet. 🌻
4 forskellige måder at opbevare konserves: En hyldeindsats, et podium, en åbenfrontkasse og et turntable. Alle geniale på deres egen måde. ✨
4 forskellige måder at opbevare konserves: En hyldeindsats, et podium, en åbenfrontkasse og et turntable. Alle geniale på deres egen måde. ✨
Sådan opbevarer du frostvarer ❄️
Fryseren er jo bare en superhelt. For når du står med en rest mad, som ikke lige passer til din appetit, eller du bare gerne vil forlænge holdbarheden på frugt, grønt eller andet godt, så hjælper den med glæde. Men hvor længe holder den her smarte “pauseknap”, som fryseren er? Her er et par generelle retningslinjer, men husk at det også afhænger meget af madens status, da den kom i fryseren. Dato-kød skal. f.eks. stadig bruges samme dag, som du tøer det op, hvis du har frosset det ned på sidste anvendelsesdato. ☝️
Frugt og grønt: Op til 1 år.
Ost: 3-4 måneder.
Bagværk: 2-8 måneder, afhængig af fedtindhold. Bagværk med højt fedtindhold holder sig kortere end f.eks. brød.
Færdigretter: 1-3 måneder.
Ispinde og literis: Op til 1 år.
Hakket oksekød, ikke tilberedt: 4 måneder.
Hakket oksekød, tilberedt: 1-3 måneder.
Hakket flæsk, ikke tilberedt: 3-6 måneder.
Hakket flæsk, tilberedt: 1-3 måneder.
Hele stykker oksekød, ikke tilberedt: Op til 1 år.
Hele stykker lammekød, ikke tilberedt: Op til 1 år.
Fjerkræ, ikke tilberedt: 3-9 måneder.
Hvordan skaber jeg overblik i fryseren?
Med den lange holdbarhed, ting i fryseren har, kan man nemt miste overblik – men vi har heldigvis skrevet en guide til hvordan du får organiseret fryseren. 🧊
Svært at gennemskue de frosne varer? 😅 Skab kategorier med vores skønne Alberte-kasser. 🫐
Svært at gennemskue de frosne varer? 😅 Skab kategorier med vores skønne Alberte-kasser. 🫐
Sådan opbevarer du snacks og slik
Lad os hoppe i slikskabet, hvor alle de hurtige snacks og fristelser opbevares. Slik, chips og lignende kommer nemlig ofte til at ende som et overflødighedshorn, da poserne er lidt svære at opbevare 🍬🍫 Det er heldigvis nemt at lave om på.
Til dig med den søde tand, så overvej mindre opbevaringskasser som Alberte-serien til at samle alle slikposerne på en pæn og overskuelig måde. Ved at stille slikposerne i en lille gennemsigtig plastkasse, så glemmer du aldrig mere en pose lakrids, for du kan altid få øje på den!
Til dig med den salte tand (du ved, hvad vi mener 🤣 ) så er chips nok en af dine svagheder … måske endda med dip til? Hvis du er stor fan af dip, så kender du helt sikkert til forsvundne breve med dipmix. De bliver nemlig hurtigt væk, da de er små og flade. Vores opbevaringsekspert har fundet en genial løsning til chipskonger og dipdronninger: Ella. Det er nemlig en super smart opbevaringskasse, hvor de små breve er nemme at gemme og finde igen!

Ikke vild med maste chips? Brug en hyldekurv til at sørge for, at de ikke ender i bunden af en skuffe eller kasse. 🥔
Jenny - Hyldekurv
Man kan selvfølgelig også gøre opbevaringen mere æstetisk, som her med vores skønne Lotte-glas. 🍪
Lotte - OpbevaringsglasBonus: Sådan udnytter du de dybe køkkenskabe
Som du nok har kunne gætte, så er vores organiseringsekspert begunstiget af at have lækre dybe køkkenskabe. Der er et kæmpe potentiale i store opbevaringsområder, men det er desværre ikke altid, at de bliver udnyttet bedst muligt. Det var faktisk en af grundene til, at vores organiseringsekspert gik i gang med denne køkkenorganisering – hun ville gerne vise, hvor nemt og lækkert det kan gøres.
Er du selv så heldig at have dybe skabe, men ved du ikke, hvad du skal gøre med dem? Er det lidt som om, at den inderste del altid bare bliver en kirkegård af glemt og gemt mad (eller det der er værre)? Så sæt noget tid af til at organisere det. Her mener vi ikke: Ryd bare lige op i skabet, for det er jo ikke det, der er udfordringen. Folk med dybe skabe er i stedet ofte udfordret af, at de ikke har et system, der passer til skabene.
Vi anbefaler altid at anvende Organized Metoden, når du gerne vil have mere styr på hjemmet og skabe bedre systemer. Når systemet først er etableret så handler det om at vedligeholde med oprydning – men organisering kommer altså først. 🤓
Organized-metoden i køkkenet
Trin 1: Vælg område
Vælg det område, der skal organiseres - og pas på, det ikke bliver for stort. Start f.eks. med en enkelt skuffe i køkkenet. ✨
Trin 2: Observér
Inden du bare river alt ud af alle skabe og skuffer, er det vigtigt at du gør dig nogle tanker og observationer om, hvordan du bruger området - og udfra dette også finder ud af, hvad du gerne vil ændre.
Trin 3: Sortér
Nu skal du foretage en sortering, og det vigtigste er at være hård i din vurdering af, hvad du rent faktisk får brugt og bør beholde, og hvad der skal videre.
Trin 4: Kategorisér
Nu skal tingene kategoriseres, og det er i høj grad op til dig at finde de rette kategorier, ud fra de observationer, du gjorde under trin 2.
Trin 5: Opbevar
Du kender nu dine kategorier og ved, hvor meget du skal have opbevaret - tiden er kommet til at finde de rette opbevaringsløsninger. Vælg kasser eller bøtter der passer til dine kategorier og behov.
Trin 6: Evaluér
Giv dit system lidt tid, gerne op til en måned, før du laver om på det - ofte tager det jo noget tid at ændre vaner. Vi anbefaler at du genbesøger dine systemer hver 3.-6. måned for at sikre, at de stadig virker for dig.
Find inspiration
Produkter anvendt i blogindlægget
Føler du dig inspireret?
Find den rette opbevaring i vores shop
Vi har fyldt vores webshop med lækker og praktisk opbevaring, så du kan få styr på din madopbevaring derhjemme.
Gå på opdagelse i vores univers og lad dig inspirere til en mere organiseret hverdag.
Besøg shoppenOfte stillede spørgsmål
Hvordan opbevarer man tørvarer?
Brug opbevaringsbøtter af klar plast eller glas til dine tørvarer. Det vigtigste er blot, at de er lufttætte, så maden holder sig frisk og fri for ubudne gæster (skadedyr).
Husk desuden at sætte labels på alt fra opbevaring til mel til røde linser – så kommer du aldrig til at forveksle tingene.
Hvordan opbevarer man mad?
Det afhænger meget af typen af mad. Tjek altid emballagen, hvor der står, hvordan det skal opbevares.
Der er forskellige måder at løse madopbevaring. Hos Organized anbefaler vi, at maden kommer i lufttætte beholdere (dog ikke friske råvarer som grønt og lignende). Sæt et lille klistermærke på undersiden af låget med sidste anvendelsesdato på.
Hvordan opbevarer man morgenmad?
Brug de praktiske opbevaringsbøtter fra Luna-serien. De er perfekte som morgenmads beholder.